top of page

Voňavá kosmetika z Arménie

Z letošní dovolené jsem si přivezla novou lásku - arménskou kosmetiku Nairian. Větší srdcaře, než jsou Anahit a Ara, kteří za touto značkou stojí, jsem ještě nepotkala. A voňavější šampón jsem ještě neměla.




Myšlenka Nairian se točí především kolem přírody – výrobky Nairian jsou založené na bylinkách z arménských hor, které jsou pečlivě vybírány tak, aby tvořily ty správné a navíc krásně voňavé kombinace. Naprostá většina používaných produktů je pěstována přímo v okolí laboratoře v přísných podmínkách bez využití pesticidů a jiné chemie. Nairian ale myslí také na místní obyvatele – firma nabízí důstojnou mzdu místním farmářům a i ve své laboratoři dává práci lidem z blízkého okolí.

„Stejně jako malé semínko jednou vyroste v obrovský strom, všechno velké jednou začalo z něčeho maličkého,“ popisují začátky firmy Nairian její zakladatelé Anahit a Ara. Jejich semínko začalo klíčit při jedné z návštěv Arménie, jejich rodné země, odkud v osmdesátých letech emigrovali do USA. Brázdíce překrásnou arménskou krajinu v zánovní Ladě a obdivujíce její neuvěřitelnou přírodní diverzitu, diskutovali, jak by mohly být místní divoce rostoucí květiny využity pro obživu lidí na venkově. První nápady se točily kolem výroby esenciálních olejů a ekologického zemědělství. Z nich se postupně vyklubala myšlenka na přírodní kosmetiku.

Ta neopustila Anahit a Ara ani po návratu do Kalifornie, jejich tehdejšího domova. A byla tak silná, že je nakonec přiměla opustit jejich tehdejší profese – fyziku a matematiku – a znovu se přestěhovat do Arménie, země na druhé straně planety, kterou před dvaceti lety opustili.

V malebných arménských horách pak začali budovat něco, co nemělo v celém regionu obdoby – první značku přírodní kosmetiky v Arménii. „Byl to vlastně splněný sen z dětství. Už jako malá holka jsem si místo oběda raději kupovala botanické pohlednice, které byly v Sovětském svazu vzácností, a celý život jsem se zajímala o rostliny a jejich využití v kosmetice a kuchyni“, vysvětluje Anahit. Ara zase celý svůj americký život usiloval o podporu podnikání v Arménii. V Nairian si tak každý našli to své.

Začátky byly jako vždy těžké, ale Anahit a Ara nikam nespěchali. Několik prvních let se věnovali pouze výzkumu a experimentům a hledali to nejvhodnější místo s čistou půdou a dobrými klimatickými podmínkami pro pěstování květin. Nakonec se usadili v bývalé škole ve vesnici Aragyugh, kde vybudovali svou laboratoř a farmu.

Myšlenka Nairian se točí především kolem přírody – naprostá většina používaných produktů je pěstována přímo v okolí laboratoře v přísných podmínkách bez využití pesticidů a jiné chemie. Více než 70 % využívaných ingrediencí tak pochází přímo z vlastní produkce nebo od místních farmářů. Nairian ale myslí také na místní obyvatele – firma nabízí důstojnou mzdu místním farmářům a i ve své laboratoři dává práci lidem z blízkého okolí.

Výroba produktů je skutečná věda. Anahit ani Ara nezanevřeli na svá předchozí exaktní povolání. V Nairian laboratoři s trojicí chemiků zkoumají složení rostlin, které pěstují, a jejich účinky. Vytváří a testují své produkty tak, aby byly co nejúčinnější, nejšetrnější k vašemu tělu a využívaly také poznatků z aromaterapie. V Nairian zkrátka platí, že příroda + věda je to nejlepší pro vaši krásu a zdraví. To, že výrobky nejsou testované na zvířatech, snad ani není třeba dodávat.





A všechny jejich výrobky už najdete v sekci Kosmetika.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page