top of page

Living Wage Portal

Organizace Fair Wear Foundation představila nový web věnující se problematice tzv. "Living Wage". Na dokonale interaktivním webu můžete sledovat animovaný dodavatelský řetězec, videa i množství informací.




"Living Wage" je označením pro mzdu, která je nutná k přežití. Minimální mzda garantovaná pracovníkům v mnoha rozvojových zemích zákonem totiž často nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb, jako je jídlo, nájem a doprava do zaměstnání. Fair Wear Foudation je jednou z organizací prosazujících, aby byla dělníkům vyplácena alespoň taková mzda, za kterou mohou oni a jejich rodina důstojně přežít. 

Pěkným příkladem je Salma, pracovnice z indického Tamil Nadu. Ona i její manžel pracují v textilní továrně, v nichž je ve městě Tirupur zaměstnáno více než 600 000 obyvatel. Minimální mzda v tomto indickém státě je stanovna na 3,7 Euro denně. Přestože Salma i její manžel si vydělají denně každý 4 Eura, jen stěží s těmito penězi vystačí. Náklady na jídlo, nájemné, dopravu a školní docházku Salminých dvou dcer plat dvou pracujících stěží pokryje. Přesčasy jsou bohužel neplacené a občas se dokonce vyskytne státní svátek, kdy jsou pracovníci povinni vzít si volno. Kvůli zdravotním problémům spojeným s drahou léčbou se musela Salmina rodina zadlužit. Dodnes tak splácí 18 Euro měsíčně a další peníze přispívá tchyni na léky a zdravotní péči. Na úspory na věno či na svatbu obou dcer není ani pomyšlení, celou mzdu spolkne běžný chod domácnosti. Podle odhadu indických odborů je living wage 226 Euro, tedy asi dvojnásobek toho, kolik si může Salma měsíčně vydělat

Video ilustrující Salmin život je jen jednou ze součástí nového portálu, který se problematice living wage věnuje. Najdete jej přímo na webu Fair Wear Foundation. Přeju podnětné klikání.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page