top of page

Tipy na férového Valentýna

Aktualizováno: 21. 7. 2018

Zatímco zamilovaní v Evropě a USA už týdny horečně přemýšlejí, čím 14. února potěší svůj protějšek, obchodníci si mnou ruce. Svátek svatého Valentýna tak, jak jej známe v dnešní podobě, se vyvinul z komerční kampaně vychytralého amerického obchodníka s dárkovým zbožím a svátkem komerce zůstává dodnes. Dejte letos valentýnským nákupům nový rozměr a nakupte svém drahému či své drahé něco férového.



K typickým valentýnským dárkům se řadí zejména květiny či čokoláda. Myslíte si ale, že i jejich výrobci a pěstitelé je vyrobili s takovou láskou, s níž se je chystáte předat?  Právě kakao a květiny patří mezi komodity, za jejichž produkcí v zemích Afriky, Latinské Ameriky a Jihovýchodní Asie se skrývají z našeho pohledu otřesné pracovní i sociální podmínky a také množství chemikálií a dalších ekologických hrozeb. Za krásnou barvou květin a jejich vůní často stojí ta správná kombinace chemických látek, za tabulkou čokolády se zase často skrývá dětská práce a neúnosně nízké výkupní ceny kakaa.

Zde je několik tipů na valentýnské dárky, jimiž potěšíte nejen své milované, ale také výrobce v rozvojových zemích:

Květiny Nejznámějším certifikátem zaručujícím lidsky i ekologicky šetrné pěstování květin je Fair Flowers Fair Plants. Květiny s touto značkou bez problémů seženete v Rakousku či Německu, u nás jsou ale spíše výjimkou. V Praze seženete férové a ekologicky pěstované květiny například v květinářství Green Decor na ulici Husitská. V Brně nabízí sezónní a fair trade rostliny krámek Rosebud, který najdete na ulici Gorkého.

Čokoláda a dobroty Na fair trade čokoládu dnes již naštěstí v Česku narazíte na každém rohu. Kromě prodejen zdravé výživy ji nabízí také specializované prodejny fair trade výrobků i některé velkoobchodní řetězce. Valentinskou dárkovou sadu s fair trade certifikací seženete v e-shopu Čokoláda.cz. Pomocí vtipných čokolád značky Zotter uděláte radost nejen na Valentýna. Velký výběr nabízí například prodejny Le Chocolat.

Oblečení No jak jinak: Krásné módní kousky nabízí e-shop s fair trade módou TukTuki. Jedná se o českou značku dovážející oblečení přímo řemeslníků v rozvojových zemích. Děvčata a dámy jistě potěšíte některou z kabelek či šatů, pány překvapíte vtipným fair trade tričkem.

Kosmetika Čtrnáctého února jistě neurazíte ani něčím voňavým do koupele, na tvář či vlasy. Kkosmetiku netestovanou na zvířatech, která je z 80 % veganská a navíc garantující původ použitých surovin nabízí například britská firma Lush. Její česká pobočka má ve svém e-shopu i množství dárkových balíčků či koupelnovou pěnu v balíčcích ve tvaru srdce. Široký výběr fair trade kosmetiky nabízí také e-shop Fair trade market. Koupit zde můžete například Ayurvédský masážní olej pro zpříjemnění romantického večera.

Víno Restaurace bývají na svátek zamilovaných přeplněné, nedáte raději přednost večeři v klidu domova? Nezbytným doplňkem je pak samozřejmě láhev dobrého vína. To s certifikací fair trade se dováží například z Chile nebo Jihoafrické republiky. K sehnání je ve Fair trade obchůdku, e-shopu Miko fair i v mnoha prodejnách zdravé výživy.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page